Składniki na 12 szt. :
Babeczki biszkoptowe z kakao:
• 4 jajka (M) - muszą być świeże i ogrzane w temp. pokojowej
• 100 g (1/2 szklanki) cukru
• 40 g (1/3 szklanki) mąki pszennej
• 30 g (1/3 szklanki) gorzkiego kakao
Nasączenie:
• 6 łyżek wiśniówki lub rumu
• sok z 1/2 cytryny
• 2 łyżki słodkiego syropu z wiśni
• 4 jajka (M) - muszą być świeże i ogrzane w temp. pokojowej
• 100 g (1/2 szklanki) cukru
• 40 g (1/3 szklanki) mąki pszennej
• 30 g (1/3 szklanki) gorzkiego kakao
Nasączenie:
• 6 łyżek wiśniówki lub rumu
• sok z 1/2 cytryny
• 2 łyżki słodkiego syropu z wiśni
Dodatki:
• wiśnie w gęstej słodkiej zalewie, frużelina wiśniowa, wiśnie amarena
• bita śmietana usztywniona żelatyną
• starta gorzka czekolada
Potrzebna będzie forma na muffiny i 12 papierowych papilotek.
• wiśnie w gęstej słodkiej zalewie, frużelina wiśniowa, wiśnie amarena
• bita śmietana usztywniona żelatyną
• starta gorzka czekolada
Potrzebna będzie forma na muffiny i 12 papierowych papilotek.
Przygotowanie:
Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Białka ubijać przez około 2 minuty aż będą sztywne. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty aż białka będą gęste i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Po dodaniu żółtek ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty.
Mąkę pszenną przesiać do oddzielnej miseczki razem z kakao. Dodać połowę przesianych składników do ubitej masy i delikatnie, kilka razy przemieszać łyżką. Dodać resztę sypkich składników i wymieszać łyżką, następnie krótko zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek mąki.
Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 - 17 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Nasączyć mieszanką alkoholu, soku z cytryny i syropu.
Udekorować bitą śmietaną i wiśniami w syropie, posypać tartą czekoladą. Bitą śmietanę najlepiej usztywnić żelatyną bo będzie się szybko roztapiała od wiśni. Można ułożyć wiśnie pod warstwą śmietany a nie na wierzchu. Możemy użyć śmietany bez żelatyny, ale położyć ją przed samym podaniem, np. już na talerzyku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz